Tan Tui

Tan Tui

Tan Tui is een traditionele Chinese gevechtskunst met een lange geschiedenis. Oorspronkelijk zijn zij  één van de vijf belangrijke stijlen van de noordelijke school. In het oude China waren vele gevechtskunstenaars in deze stijl gespecialiseerd en verspreidden het over China, vooral naar Henan, Hebei, Shantung en Shanxi en sommige landen overzee.Tan Tui is één van de belangrijkste gevechtskunsten van de Hui minderheid in China.  De stichter van de Tan Tui was Chashangyir, Cha Mi Er genoemd (1568 – 1644). Hij was een lid van de Hui-minderheid van Xinjiang in het noordwesten van China tijdens de Ming dynastie (1368 – 1644). In zijn jeugdjaren werd de Chinese kust door Japanse Piraten bedreigd. De keizers van de Ming dynastie stuurden hun troepen naar de kust om de vijanden terug te slaan. Cha Mi Er trad in het leger en ging met hun naar het zuidoosten van China. De troepen moesten in zeer harde omstandigheden enorme afstanden te voet afleggen. Tijdens het overwinnen van bergen en het doorkruisen van rivieren werd Cha Mi Er ziek en kon niet verder reizen. Hij werd achtergelaten in een bergdorp in Guanxian, en herstelde volledig binnen enkele maanden. Het was herfst, de landbouwers uit de omgeving beëindigden hun werk en oefenden het paardrijden en boogschieten op hun velden. Uit dankbaarheid voor de hulp van de landbouwers besloot Cha Mi Er hun Tan Tui te onderwijzen. Deze vechtkunst was zeer welkom bij de landbouwers, en verspreidde zich snel in de omgeving. Later noemden deze landbouwers de Tan Tui naar zijn stichter Cha’chuan, met Cha als de eerste lettergreep van de naam van Cha Mi Er. Oorspronkelijk bestond de kunst uit 28 oefeningen. Deze werden later gecombineerd in 10/12 routines.

Referentie: HistorieTan Tui

Tan Tui komt voor in verschillende vechtkunsten. Gewoonlijk betekend het  “spring been”,  omdat dit de belangrijkste traptechniek van deze stijl is.

Jiaomen tantui
(islam tantui)

Dit is een set driloefeningen, die erg polulair is onder Chinese moslims. Chinezen zeggen “Nanjing dao Beijing, tantui chuzai jiaomenzhong” (van Nanjing tot Beijing is tantui bekend in islamitische kringen). De set bestaat uit 10 routines. Elke routine kan apart, of geschakeld met de andere routines gelopen worden. Er zijn ook 2-man’s versies.

Chaquan tantui
( tantui oefeningen van de chaquan stijl)

Aanvankelijk bevatte chaquan 28 oefeningen (volgens de 28 letters van het arabisch alfabet). Later werden 10 van deze oefeningen onderdeel van de basistraining – nu zijn zij bekend als “shilu tantui” (10 tantui routines) – en de andere 18 werden omgezet in twee “tuiquan” (“been-vuist”)  vormen. Belangrijkste trap – kruis hoogte “tan tui” (teen trap).

Jingwu tantui
( tantui oefeningen van Jingwu athletic assotiation)

Deze “tantui” kan vertaald worden in “been van het meer”, omdat deze volgens een legende ontworpen is in Longtansi (Tempel van het drakenmeer) in de Shandong provincie. Na de oprichting van Jingwu Tiyu Hui in Shanghai in 1909 werd deze set een van de basisroutines. Belangrijkste trap –  kniehoogte “tantui”. Deze set is ook bekend als ” shierlu tantui ” (“12 tantui routines”).

Liuhe tantui
( tantui oefeningen van liuhequan stijl)

Basis training van liuhequan stijl.

Tongbei tantui
( tantui oefeningen van tongbeiquan stijl)

12 basis oefeningen van tongbeiquan, ontworpen door Ma Fengtu.

Lessen Maastricht
Qigong lessen

Qigong lessen

Wil je online Qigong lessen volgen? Kijk dan even op deze pagina Met de inlogcodes kun je ieder moment van de dag de online lessen volgen wanneer het jou uitkomt. Online les QIGONG: Je verbinding met aarde en kosmos wordt optimaal waardoor jouw energie weer vrijelijk kan stromen Door veel te zitten en zelfs gewoon ...

Read More

Taiji Maastricht

Taiji Maastricht

Taiji of Tai Chi lessen in Maastricht Kenmerken van Taiji Quan De hoofdkenmerken van Taiji quan zijn langzame, ontspannen, aaneengesloten bewegingen. Naast houding en routine training, dient men zich ook bezig te houden met Pushing Hands – oefeningen met partner. Deze zorgen niet alleen voor het verbeteren van fouten, het leren van alle basis ...

Read More

Kung fu Maastricht

Kung fu Maastricht

Wil je Kung fu lessen volgen in Maastricht en omstreken, bekijk dan hier ons lesrooster Wushu of Kung Fu Maastricht Wushu (武術) is Chinees voor krijgskunst. Het eerste karakter 武 (wǔ) staat voor ‘krijger’. Het tweede karakter 術 (shù) betekent ‘kunst’. Letterlijk staat WuShu dus voor krijgskunst en is een verzamelnaam voor meerdere Chinese ...

Read More